Jakie wino na wielkanocny stół?
Jakie wina wybrać i jak je dobrać do wielkanocnych dań?
Mamy dla Was podpowiedź i propozycje nie do odrzucenia.
Czytajcie, spadajcie po zakupy oczywiście do nas!
Śniadanie wielkanocne
Śniadanie wielkanocne to najważniejszy moment tych świąt. Uroczysty charakter posiłku idealnie podkreśli lekkie i orzeźwiające wino musujące. Nasz sommelier poleca:
Prosecco Soligo Extra Dry, Judeka Frabianco lub Ribolla Gialla Spumante Brut z Feudi Di Romans
Te wina idealnie komponują się z każdym jedzeniem. Poprzez swoją kwasowość „dźwigną” jajka, szynki, majonezy, a nawet białą kiełbasę. Zdecydowane aromaty Ribolli odnajdą się również w towarzystwie wędzonych mięs oraz ryb.
Dania wielkanocne
Przystawki – Prosecco Extra Dry Soligo, Chardonnay I Mori
Biała kiełbasa – Pfitscher Pinot Nero, Bardolino Negrar, Valpolicella (podstawowa – nie Ripasso)
Pasztet – Primitivo del Salento I Classici Mottura, Negroamaro I Classici Mottura, Corvina Negrar
Świeża szynka – I Mori Chardonnay, Lugana Domini Veneti, Garganega Negrar
Jajka i dania z jaj – Prosecco, Sauvignon Blanc Feudi Di Romans, Sauvignon Blanc Borgo Dei Vasalli, Judeka Frabianco
Pieczona szynka, schaby – Montepulciano D’Abruzzo Riserva Casal Thaulero, I Mori Nero D’Avola
Jagnięcina – Primitivo Stilio Villa Mottura, Barberasso Castello Di Cigognola
Białe mięso – Gewurztraminer Concilio, Traminer Aromatico Feudi Di Romans
Ciasta i desery
Do ciast z kremem i ciast owocowych idealnie będą pasować słodkie białe wina, np. Moscato D’Asti Dogliotti lub Marsala Antichi Baronati Fine.
Czekoladę i desery czekoladowe warto podać ze słodkim winem czerwonym – np. Recioto Domini Veneti
Do ciast drożdżowych, w tym drożdżowej baby wielkanocnej, podajemy wytrawne Prosecco Soligo Brut, które swoją wytrawnością idealnie przełamuje smak delikatnie słodkawego ciasta.
Zapraszamy na zakupy.
I życzymy smacznych świąt!